– Hadde det vært opp til meg, ville jeg kjørt Hyundai i20 Coupe WRC-bil hver dag – hele året.
Oliver Solberg oppsummerer sin fortvilete situasjon som han er havnet i på grunn av Corona-restriksjoner;
– Man må lære å krabbe før man kan gå
– Skal jeg derimot følge fornuften, alderen og erfaringen min samt utviklingsprogrammet vi ble enige om for bare noen måneder siden, blir det desto mer tid bak rattet på R5-bilen i mitt første år som fabrikkfører for Hyundai.
– Man må lære å krabbe før man kan gå, er det noe som heter. Det gjelder i rally som i det meste annet av sport.
Man blir ikke helt plutselig verdensmester.
– Pappa sin helse er viktigst
Denne uken skulle Oliver kjørt sitt livs VM-løp nr. 2 i den største klassen. I stedet sitter han nå i karantene på et hotellrom i Porto i Portugal etter at pappa, Petter Solberg, testet positivt på coronavirus forrige uke.
Så vel moren, kartleseren Aaron og Oliver selv er definert som nærkontakter og Oliver ble derfor ilagt karantene.
– Viktigst nå er selvsagt helsa til pappa og oss som er involvert – samt tiltakene som sørger for at smitten ikke sprer seg videre, sier Oliver.
– Nå skal jeg vente tålmodig på neste WRC-sjanse. Vi kaster ikke bort tiden i karantene, og hver dag jobber jeg med analyse, noter og video av det som har vært og skal komme. Mye tid blir det til å tenke på alt rundt også.
Verdens råeste jobb
– Heldigvis er jeg ikke mer bortskjemt enn at nesten den samme følelsen er der uansett hvilken Hyundai eller hvilket løp jeg får beskjed om å kjøre. Om det er i20 Coupe WRC, i20 R5, WRC, WRC2, WRC3, VM, EM eller nasjonalt løp – eller test for den saks skyld. Å kjøre rallybil er det råeste jeg vet om, og det er et enormt privilegium å ha verdens råeste gjøremål som jobb.
– For utenforstående er det ikke enkelt å forstå forskjellen på klassene og bilene i rally-VM.
For å si det litt forenklet: WRC-bilen (Hyundai i20 Coupe World Rally Car) har betydelig større motorytelse (cirka 25 prosent), mindre vekt, en sekstrinns girkasse (framfor fem) samt vesentlig utvikling av teknologiske, mekaniske og aerodynamiske komponenter i forhold til “lillebror” Hyundai i20 R5 i WRC2-klassen.
0 – 100 på under 4 sekunder
– WRC-bilen akselererer fra 0 til 100 km/t på mindre enn 4 sekunder – uansett underlag. Det makter ikke WRC2-bilen å følge opp.
Den største forskjellen er imidlertid å mestre kreftene som følger med aerodynamikken i bilen; såkalt “downforce”, som er vesentlig mer til stede i WRC-utgaven. Å bli komfortabel med de kreftene, å stole på at naturlovene holder bilen festet til underlaget når all «fornuft» tilsier det motsatte, er svært utfordrende.
Det er som å tøye strikken – sakte, men sikkert – helt til den ryker. Eller helst rett før den ryker.
Legger man til høye hastigheter, stupbratte fjellsider, store hopp, fastvokst vegetasjon og andre farligheter, er man i bunn og grunn livredd for at «strikken skal ryke».
Evnen til å holde seg akkurat innenfor disse grensene, er kunsten med rally i verdenstoppen.
Erfaring, trening på å utfordre disse grensene, forberedelser, enorm sult og vilje er noen av ingrediensene som må til for å tilegne seg slike evner.
– Man snubler ikke sånn helt uten videre inn i verdenstoppen i rally.
– Jeg er 19 år gammel, har kun kjørt 41 løp (stort og smått) og har framtiden foran meg. Derfor ser jeg på hvert minutt jeg tilbringer i hvilken som helst Hyundai rallybil som en investering i framtiden.
– Litt over en uke er gått siden VM-runden i Portugal, der jeg sesongåpnet i WRC2-klassen med en Hyundai i20 R5. Vi kjempet om en plassering på seierspallen, men gjorde en liten feil og tapte over minuttet. Til slutt endte vi på femteplass.
– VM-sesongen i WRC2-klassen (der Mads Östberg ble verdensmester i fjor) består av seks VM-runder, og man kan velge hvilke seks runder som skal telle sammenlagt. I Monte-Carlo i januar kjørte jeg løpet uten å være nominert til mesterskapspoeng. Årsaken til at vi valgte å vente med mesterskapsstarten til Portugal-løpet, er at jeg ville ha mer trygghet og kjennskap til teamet og bilen.
Ny Hyundai kommer
– Dessuten lanserer Hyundai en helt ny R5-utgave i løpet av sommeren. Den bilen har jeg vært med på å teste og utvikle, og den vil være mer konkurransedyktig enn nåværende bil.
– Hva sesongen ender med, gjenstår å se. Jeg kan bare lære og prestere så godt jeg kan, så får vi telle opp til slutt.
På veien dukker det garantert opp flere feil en kan lære av, ting som kan gjøres annerledes for å bli enda bedre utgaver av oss selv.
Hver dag.
Hver sesong.
Alltid.
Hilsen Oliver
Tekst og foto: Oliver Solberg media office